Com destrossar un teatre i la cultura a Ciutadella

Vaig començar al mon del teatre ja fa uns 30 anys, he conegut el Teatre des Born abans de la remodelació, amb el teatre remodelat  i el passat dimecres em van convidar a veure la darrera remodelació i encara no m’he recuperat de la impressió. Durant aquests darrers 30 anys he emprat, visitat i/o gaudit de molts teatres i sales a Menorca i d’arreu del mon. He fet representacions teatrals a llocs amb moltes mancances  i en molt males condicions, a llocs molt ben equipats. Desprès de la meva primera visita puc afirmar que no es pot obrir al públic un teatre amb aquestes condicions.

En quatre anys l’Ajuntament de Ciutadella ha estat incapaç de duu a bon port la reforma, restauració i ampliació del Teatre des Born de Ciutadella. Tot i tenir finançament per fer-ho encara que també va patir retallades de doblers, la seva inacció i manca de seguiment de les obres ha fet que ara ens trobem amb un teatre que no es pot emprar. Esper que no ho faixin pagar a “l’herència rebuda”. Hi ha zones que en el seu estat actual sembla que els hi van dir, — demà ens en anam deixau ses eines –.  Desconec també com va quedar el projecte final de la reforma i el que s’ha fet es el que marcava el projecte. Per el que coneixia del projecte diria que ens han enganat i ens han pres el pel.

Deixant de banda la seva nova estètica, la baixa qualitat dels materials emprats i la destrossa que s’ha fet de la majoria de detalls decoratius. El mes greu es la manca de previsió en l’equipament tècnic. No hem d’oblidar que un teatre a part del espai en si mateix necessita un equipament tècnic per funcionar. Il·luminació, sonorització, tramoia escènica son tant o mes importants per fer una representació teatral o qualsevol altre espectacle com ho pot ser una platea o un amfiteatre on seure els espectadors.

Com a mínim des de l’ajuntament es tindria que haver gestionat ja que no hi havia doblers per equipar-lo com cal la instal·lació de la infraestructura bàsica per en un futur instal·lar el cablejat i equips de il·luminació, de so i tramoia. I no s’ha fet o s’ha fet molt malament. A mes de tot el que no s’ha fet es molt greu el que s’ha fet. Han eliminat escales i accessos a la part alta de la tramoia, tot el sistema de cordatges i politges de la tramoia s’ha eliminat tant sols hi queda la pinta on hi han col·locat el motor del teló de foc deixant inservible el primer metro de la pinta. No hi ha cap canalització per instal·lar el cablejat per alimentar els focus i aparells d’àudio. No s’ha previst on es penjaran els focus des de la sala cap al escenari, ni al sostre, ni a les llotges, ni des de els proscenis. Segons el projecte que coneixia estava previst una passarel·la practicable on penjar els focus i unes trampilles al sostre de la platea per poder il·luminar l’escenari.  S’ha deixat una zona o cabina tècnica al fons de la platea i res mes.  Sembla que si van preveure un canaló per on passar cables cap a la cabina tècnica però amb això no n’hi ha prou. El fossat dels músics estava previst que fos movible elèctricament i ara mateix està fet amb peces i tarimes de escenaris desmuntables, l’automatisme s’ha perdut per el camí.

Crec que el que es tindria que fer es comparar el projecte final aprovat de la reforma amb l’estat actual del teatre, per discernir quines actuacions s’han incomplert. També ja que no s’ha fet en aquests quatre anys preveure i si es pot preparar la infraestructura bàsica de la part tècnica i de tramoia ara que encara hi som a temps.

Ciutadella ja fa molts anys que te mancances d’espais escènics i aquesta reforma no fa mes que agreujar-los, es impossible a hores d’ara saber quant estarà en condicions d’obrir les portes al pùblic.  Les entitats culturals, companyies de teatre, grups musicals i altres no tenen cap mes opció que una sala multifuncional i algun teatre que es pot mig emprar degut també a les seves mancances. Ens han destrossat un teatre i la cultura de Ciutadella.

One comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *