Programari Lliure, Societat Lliure. Col·laboració a Nan Ventura

Article publicat a la web d’en Nan Ventura aquesta setmana.

Ahir en Nan Ventura em va demanar una recomanació d’un llibre i he triat Programari Lliure, Societat Lliure (Free Software, Free Society) de Richard M. Stallman. Intentaré explicar-vos per qué he triat aquest llibre.

Sempre he sigut un aficionat a les noves tecnologies era habitual consumidor de revistes de informàtica on vaig començar a sentir rallar de GNU/Linux. Internet començava a estendre’s al nostre país. Els gurus del programari lliure eren Richard M. Stallman, Eric S. Raymond entre altres. Llegia tot lo que arribava a les meves mans sobre programari lliure i la seva filosofia. El treball en xarxa i compartir es van fer habituals a la meva vida.

Poc desprès l’any 1998 vaig començar a emprar GNU/Linux, la distribució del sistema operatiu que vaig instal·lar era una Red Hat 4.2 mes endavant vaig passar de Red Hat a Debian i desprès a Ubuntu. A dia d’avui tots el meus ordinadors funcionen amb Debian, Ubuntu o algun derivat.

El programari lliure significa que els usuaris tenen quatre llibertats essencials:

  • La llibertat per a executar el programa, per a qualsevol propòsit (llibertat 0).
  • La llibertat d’estudiar com treballa el programa, i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L’accés al codi font es una condició prèvia per a això.
  • La llibertat de redistribuir còpies per a poder ajudar als vostres veïns (llibertat 2).
  • La llibertat per a millorar el programa, i alliberar les vostres millores al públic, per a què tota la comunitat pugui beneficiar-se (llibertat 3). L’accés al codi font és una condició prèvia per a això.

Programari Lliure, Societat Lliure (Free Software, Free Society) es un recull d’articles de Richard S. Stallman sobre la filosofia del programari lliure i tot el mon que l’envolta. Stallman explica per que va crear el Projecte GNU i la Free Software Foundation. Per que la llibertat en el programari es essencial per que la societat sigui lliure i no estigui fermada al capricis de les grans empreses. I fins i tot de com es poden guanyar doblers amb el programari lliure. El programari lliure no només es programari de franc.

Fa un repàs també a les lleis de copyright, patents i propietat intel·lectual. Explica que cada llei serveix per el que es va crear. Copyright i patents no son el mateix i no poden fer servir els mateixos terminis de duració, ni la mateixes limitacions. El copyright es va crear per defensar els editors de la competència deslleial de altres editors. La societat podia fer-se copies sense haver de pagar res. Efectes perversos de aquestes lleis antiquades que no permeten l’us just i moltes obres tarden molt de temps en passar a domini públic, si no es perden per el camí o a acaben a un magatzem on no fan cap servei a ningú.

Dona la seva opinió sobre el DRM o el control del que un usuari pot veure, escoltar o llegir amb el seu ordinador o altres dispositius. Avançava el control que els darrers anys hem patit i patim per part de fabricants de ordinadors, dispositius mòbils i programari, de incloure sistemes per controlar o limitar remotament el que es pot fer amb un ordinador. Al·legant que es per el be dels usuaris i que ells vetllaran per el nostre be. Cosa que Stallman desmunta sense contemplacions, reafirmant l’importància de la llibertat dels usuaris i la societat enfront dels interessos particulars de governs, empreses i corporacions.

Aquest llibre ha influït en la meva manera de viure, pensar i veure el mon, es un bon punt d’entrada per conèixer el mon del Programari Lliure. Termes com Programari Lliure, Cultura Lliure, Creative Commons ja son habituals a la xarxa i a les nostres vides. Compartir es bo i internet n’es un bon exemple a pesar dels intents de limitar-la i censurar-la. Internet no seria igual sense programari lliure ni el programari lliure s’hagués pogut crear sense internet. Qualsevol persona pot col·laborar amb projectes de programari lliure, programant, traduint o escrivint documentació sobre l’us dels programes.

Per acabar us deix uns enllaços al llibre en diferents idiomes i a les webs de la Free Software Foundation i altres que us poden servir per conèixer una mica mes del mon del programari lliure.

 

Enllaços d’interès:

Programari Lliure, Societat Lliure. http://www.gnu.org/philosophy/fsfs/fsfs-catalan.pdf

Free Software, Free Society. http://www.gnu.org/philosophy/fsfs/rms-essays.pdf

Free Software Foundation. http://www.fsf.org/

Projecte GNU. https://gnu.org/home.ca.html

Richard M. Stallman, web personal. https://stallman.org/

La Tecnologia i Jo, el meu blog personal (hi trobareu articles que he escrit i les xerrades que he donat sobre aquests temes). http://benejam.cat/blog/

Creative Commons. http://cat.creativecommons.org/

La llicència que hi ha a sota no permet obres derivades per que aquest article exposa opinions meves i personals.

Aquest escrit està subjecta a la llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional Creative Commons. Per veure una còpia de la llicència, visiteu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/.

 

 

2 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *