QLC+ fet per a l’espectacle

Feia temps que anava darrera d’un programa així, QLC+ es un programa per controlar dispositius d’il·luminació DMX 512 majoritàriament emprats als teatres, concerts i espectacles de tota mena. Amb l’entrada al mon de la il·luminació teatral  dels focus  LED cada vegada es mes necessària una eina versàtil i adaptable als nous focus i aparells.

Aquest darrer mes he estat aprenent a fer-lo funcionar i com el puc fer servir en futurs espectacles i funcions teatrals. El programa en si no m’ha sorprès per ell mateix,  el que mes m’ha sobtat es la força que hi ha darrera, dels seus desenvolupadors i col·laboradors. El protocol DMX 512 es un estàndard i hi ha multitud de dispositius i aplicacions que el fan servir. La majoria de teatres i equips que es poden llogar a empreses especialitzades tenen les seves consoles de control, però tenen un problema les has d’aprendre a fer servir. Amb QLC+ pots tenir el teu espectacle prèviament programat i fer petits ajustos per adaptar-lo a les característiques del teatre, espectacle i material d’il·luminació disponible in-situ.

Hi ha aplicacions sobre tot per OS X d’Apple i Windows que fan el mateix, però QLC+ te una sèrie d’avantatges, es multi-plataforma, programari lliure, empra pocs recursos, està en desenvolupament continu, i a cada versió s’hi afegeixen noves funcionalitats. Te plugins per poder manejar la majoria de dispositius USB del mercat, protocols com ArtNet, Open Lighting Architecture i molts mes.  Te extensions també per manejar dispositius d’entrada DMX, Midi, Audio i OSC.

El programa te  sis pestanyes principals,

  • Fixtures on afegir els equips o accesoris a controlar (dimmers, focus LED, focus robotitzats o mòbils).
  • Funcions, on es creen les escenes, efectes, chasers
  • Shows, on es poden reproduir les escenes, efectes i audio sincronitzats en el temps.
  • Consola Virtual, on es pot dissenyar els controls al teu gust.
  • Taula Simple. On es tenen tots els controls i es pot emprar per programar i reproduir escenes seqüencialment.
  • Entrades/Sortides. Per seleccionar els dispositius de sortida o a controlar i els dispositius d’entrada.

Per crear un nou projecte s’han d’afegir els accessoris o fixtures, dimmers, focus, etc. ( n’hi ha un 300 de predefinits organitzats per marques), es poden organitzar en grups i universos. Desprès a la pestanya Funcions es creen les escenes, efectes especials i les seqüències. A la Consola Virtual es pot dissenyar al gust els controls, botons necessaris. Segons com vulguem o podem connectar amb els focus i accessoris a la pestanya Entrades/Sortides podem fer les combinacions necessàries per controlar un o altre univers de accesoris. Es necessari tenir un dispositiu DMX compatible per enviar els senyal DMX als equips connectats.  A la web del programa trobareu moltíssima informació i tutorials per fer-lo funcionar.

En definitiva un bon programa en continu desenvolupament i programari lliure (Apache 2.0). Us el podreu baixar aquí, on també i trobareu el manual i els fòrums de discussió on us podran resoldre els dubtes.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *