Sis anys

Sis anys fa que vaig començar aquest blog, era el 8 de desembre de 2006 quan el vaig obrir a Blogger. La meva intenció inicial com diu el nom La Tecnologia i Jo era intentar relatar la meva relació amb la tecnologia que tant m’agrada i també promocionar dins les meves possibilitats el programari lliure i tot el que l’envolta i s’en deriva. I a mes ho volia fer en la meva llengua el català, llengua que no vaig poder aprendre a escriure a l’escola.

Han passat moltes coses des de llavors, no he rellegit tots els meus escrits i tal vegada me’n penediria d’algunes opinions que hi vaig expressar en el seu moment. La tecnologia ha avançat molt i ens ha canviat la vida. La relació i l’ús que en fan els usuaris de internet i les noves tecnologies crec que es bona, no així l’ús que en fan les administracions en general i moltes empreses. El programari lliure si que gaudeix de bona salut a pesar dels intents de marginar-lo per part de les grans marques com Apple, Microsoft i altres, amb l’ajut de les administracions.

Internet ha rebut molts atacs durant aquests anys, el canon digital, la llei Sinde (finalment llei Sinde-Wert), el cables de Wikileaks així ho demostraven. Els intents de recentralitzar els serveis de internet o sigui el núvol tant de moda els darrers anys, son intents de canviar la internet descentralitzada i resilient a una xarxa centralitzada i controlada per uns pocs. Empreses i governs intenten tenir control del que passa a la xarxa que no han tingut mai, per guanyar mes doblers, per censurar, per espiar i manipular. Per sort el disseny de internet permet que a cada intent de control, la xarxa respongui amb noves maneres de mantenir la xarxa lliure de control centralitzat.

Les xarxes socials tant de moda els darrers anys, son un reflex de la societat i en aquests temps de crisi econòmica s’han convertit en una eina molt important per la societat. Els nous moviments i protestes socials com #nolesvotes, #15m, #stopdeshaucios, els #iaioflautes i molts altres que em deix. Els ciutadans les han aprofitades per organitzar i canalitzar les seves protestes al carrer. O per exercir una mica de control sobre els cercles de poder. Als polítics i administracions no els ha agradat i son ben coneguts els intents per tallar aquestes protestes, desautoritzar-les i desvirtuar-les. El fet es però que la gent ha sortit al carrer a protestar com feia anys que no feia.

Els partits polítics i administracions que no han volgut entendre que la comunicació a internet va en els dos sentits, els mitjans tradicionals premsa, televisió i radio no permeten la interacció, ni la retroalimentació per part dels ciutadans o si la permeten es de una manera controlada i sempre en el seu profit. Ara la xarxa els hi ha romput els esquemes, aquests cercles de poder son endogàmics i han donat l’esquena a la societat a la que han de servir. La societat els ha intentat recordar que han de canviar i tornar a fer feina per a la societat. Han sorgit moviments com OpenData o OpenGovernment que intenten que aquestes noves eines s’apliquin al bon govern i a fomentar la transparència, accès a les dades públiques per permetre auditar contínuament les administracions i a mes que els ciutadans puguin col·laborar a fer millors les lleis que els han de governar. Seria una bona manera d’evitar la corrupció dels governants i tenir la transparència necessària per evitar abusos.

Ja per acabar, mantenir el blog aquests anys ha sigut una bona experiència didàctica per mi. A la xarxa cada dia un descobreix alguna cosa nova o un nou amic. Que m’han ajudat a tenir una visió molt mes ampla de la nostra societat. El blog el vaig passar de Blogger on inicialment al vaig obrir a un WordPress al meu servidor casolà que funciona amb Debian GNU/Linux, per no ser tant depenent del núvol i com que vaig renovar una mica el servidor, tenc mes espai i mes potència per fer-ho funcionar tot. També com haureu vist vaig resgistrar un domini (benejam.cat). Esper que els propers anys em quedin ganes i salut per tirar endavant aquest blog o altres iniciatives que se’m puguin ocorre. I sobre tot esper poder fer-ho en la meva llengua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *